Organoolja mot candida

Candida är en vanlig sjukdom som tycks drabba allt fler. Om man söker efter hjälp på nätet så hittar man många tips som inkluderar oreganoolja som behandling mot denna svampinfektion. Vi reder ut begreppen och ger en aktuell bild av kunskapsläget på området.

De 3 bästa produkterna med oreganoolja mot candida

1. Solgar Wild Oregano oil

Detta är en välbeprövad kvalitetsprodukt som funnits med länge. Detta är vår favorit för behandling av candida. Denna olja har en hög andel karvakrol samt även ett flertal andra näringsämnen och vitaminer tillsatta. Tack vare att innehållet finns i kapslar så slipper man den starka smaken och brännande känslan.

2. Bättre Hälsa Vild Oreganoolja

Detta är en av de bästa produkterna med oreganoolja, alla kategorier. En stor fördel med denna olja är att den även kan användas på hud och i hår. Oreganoolja har många välgörande egenskaper. Genom att köpa denna produkt får man fler användningsområden för oljan, vilket gör den till ett ännu bättre köp. När man ska dricka denna olja rekommenderar vi att man blandar den med vatten, eller ännu hellre med en annan mildare olja. Mycket stark.

3. Solaray Oreganoolja kapslar

Detta är några av de starkaste kapslarna med oreganoolja som finns på marknaden. Priset är lite högre men för pengarna får man en koncentrerad produkt som ger maximal effekt.

Hur uppstår candida?

Candida är ett släktnamn för ett antal olika svampar som naturligt kan finnas i kroppen. I vissa fall kan dessa svampar börja växa mer okontrollerat i kroppen och orsaka problem. Exakt vad som triggat en onormal tillväxt av dessa svampar i kroppen kan i många fall vara svårt att avgöra. Nedan följer några exempel på faktorer som kan vara utlösande för en tillväxt av candida:

Stress

Diabetes

P-piller

Försvagat imunsystem

Hög alkoholkonsumtion

Hög konsumtion av socker

Antibiotika

Självklart kan ovan faktorer samverka och göra saken än värre om man utsatts för flera av faktorerna samtidigt.

Symptom av candida

Candida har en mängd olika symptom. Dessa symptom kan även ibland vara relativt diffusa så att ställa en diagnos är ibland svårt. Nedan följer några av de vanligaste symptomen som kan indikera en överväxt av candida.

Trötthet

En stor andel av de som har fått en candida-överväxt svarar att de upplever en ökad trötthet. Det är dock inte säkert att det är just candidan som orsakar tröttheten. Som tidigare nämnts så kan exempelvis ett försvagat immunsystem vara orsaken till att candidan uppstod till att börja med. Med ett försvagat immunsystem kommer trötthet per automatik, därför kan själva utlösaren av svampinfektionen vara det som också orsakar tröttheten.

Urinvägsinfektion och svamp i underlivet

Återkommande problem med urinvägsinfektioner och besvär såsom svamp i underlivet kan vara ett tecken på att man har en pågående candida-infektion i kroppen. De flesta kvinnor drabbas någon gång av svamp i underlivet eller urinvägsinfektion. Kommer dessa problem återkommande kan något dock vara fel. Symptom på vaginal candida kan exempelvis vara rodnad, svullnad och klåda och är något, som utöver de vardagliga obehagskänslorna, kan göra att samlag inte längre känns skönt att genomföra.

Svamp i hud och på naglar

Candida kan även visa sig synligt på utsidan av kroppen. Vi en obalans i kroppen kan candida börja växa okontrollerat och synas som utslag på kroppen. Dessa utslag kan vara röda och klia mycket. Områden som är lite fuktiga är särskilt utsatta för denna typ av angrepp. Även tånaglar kan få en påväxt av candida. Denna typ av påväxt kan vara svår att få bort när den väl fått fäste.

Problem med magen

För att matsmältningen ska fungera smidigt krävs en bra balans i tarmfloran. En överväxt av candida i mage och tarm kan göra att de goda bakterierna konkurreras ut. En obalans i matsmältningen kan ta sig en mängd olika utryck med vida varierande symptom som diarré, förstoppning, illamående, gaser och värk.

Svamp på tungan

Candida angriper inte sällan munhålan och tungan. Symptom på en sådan infektion kan vara allt i från torrhet och sveda till att smakupplevelsen blir förändrad och att slemhinnor och tunga får vita prickar.

Fungerar oreganoolja mot Candida?

Vild oregano

Oreganoolja har dokumenterad effekt mot bakterier, virus och svamp. Karvakrol, som finns i oreganoolja, dödar effektiv många av dessa skadeverkare som kan finnas i våra kroppar. Det saknas ännu omfattande studier som bevisar oljans effektivitet mot just candida. Med tanke på oreganooljas effekt mot just bakterier och svamp i allmänhet så finns det i alla fall goda anledningar att tro att den kan vara effektivt även mot candida. Om man gör lite efterforskningar så finns det många som tipsar om just oreganoolja som ett botemedel.

En stor fördel med att testa just oreganoolja är att det inte har några större negativa effekter, så länge man tar det i rekommenderade doser. Snarare har dess antiseptiska egenskaper, och det faktum att oljan är full med antioxidanter, positiva effekter för kroppen och dess immunförsvar. Detta i kontrast till många andra mediciner mot svamp som kan ge negativa bieffekter.

Solgar Orgeganoolja

Faktum är att oreganoolja även kan användas för att förebygga problem med candida från allra första början. Eftersom oreganoolja kan döda bakterier precis som antibiotika så görs en hel del forskning på ämnet. Om det hade varit möjligt att i vissa fall ordinera oreganoolja istället för antibiotika så hade kanske många candidainfektioner inte behövt uppstå då just antibiotika är något som kan skapa en obalans som gör att candidan får fäste.

Källor

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/candidainfektion/

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/vartor-och-svamp/svampinfektioner/